10 – dansen

BALLROOM (STANDAARD) DANSEN

Quickstep (foxtrot)

De quickstep is de opvolger van de (slow) foxtrot. In 1924 gaf men deze dans de naam Quick Time Foxtrot, omdat de muziek voor deze dans te snel gespeeld werd om de figuren van de slow foxtrot op te kunnen dansen. Het ritme van de quickstep is ook anders. Dit wordt gedanst als slow-quick-quick-quick.Dit ritme heeft dus een quick extra vergeleken met de slow foxtrot. De Charleston, Onestep, Shimmy en de Black Bottom hebben veel invloed gehad op de manier waarop de huidige quickstep gedanst wordt. De quickstep is uitgegroeid tot de meest gedanste dans. Het is ook de eerste dans die je op dansles leert. Een andere naam voor de quickstep is de vlugge foxtrot. Waar de Foxtrot meer de nadruk geeft op de voor- en achteruit gaande verplaatsing, geeft de Quickstep de nadruk meer op de zijwaartse verplaatsing.

Tango

Deze dans komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika (Argentinië). De tango is ontstaan in de ordinairste wijk van Buenos Aires: ‘Barrio de las Ranas’. Voordat de tango daadwerkelijk in Europa gedanst werd riep het veel tegenstand op. De tango werd door o.a. de Franse bisschoppen en vele artsen gezien als een ordinaire, vulgaire dans. De voorstanders wonnen echter en in 1924 werd de tango in geheel Europa ingevoerd. De tegenwoordige tango lijkt wel enigszins op de oude Argentijnse tango, maar is absoluut niet meer ordinair te noemen. De strakke bewegingen en dan met name de hoofdacties van de dame zijn kenmerkend voor de tango.

De houding bij de tango is anders dan bij de andere ballroomdansen, omdat de dame haar linkerhand niet op de schouder van de heer heeft liggen, maar om zijn elleboog heen klemt en haar vingers hierbij tegen de ribbenkast van de heer aandrukt.

Weense Wals

Deze wals is omstreeks de 12e/13e eeuw ontstaan aan het hof. Hij werd door de rijken in de grote balzalen op de paleizen gedanst als er feest was. De weense wals is oorspronkelijk van Duitse afkomst en werd in het begin ‘Duitse’ genoemd. Aan het eind van de 18e eeuw werd echter de naam ‘wals’ aan deze dans gegeven. De eerste echte walsmelodie dateert dan ook uit 1770, de ‘Auch du lieber Augustein’. Een ander naam voor de weense wals is de vlugge wals.

Engelse Wals

De Engelse wals is in 1921 ontstaan. De voorloper van de engelse wals is de Boston, die reeds in 1874 vanuit Amerika werd ingevoerd. Het woord wals betekent letterlijk draaien, in het programma van de Engelse wals komen dan ook veel draaien voor. De passen van deze dans zijn heel zwierig en soepel. Ze lopen in een vloeiende beweging door. De Engelse wals wordt ook wel langzame wals genoemd.

Slow Foxtrot (vanaf 3e jaars)

Deze dans is in het begin van 1900 in Amerika ontstaan als Ragtime en werd oorspronkelijk zeer snel gedanst. Tegenwoordig wordt hij langzamer gespeeld. De bewegingen in deze dans lopen soepel en in één beweging door. De slow foxtrot wordt in de volksmond ook wel gewoon foxtrot genoemd. Dat is echter niet terecht, aangezien de Foxtrot van tegenwoordig een andere dans is. Wel was dit de oorspronkelijke naam voor deze dans, maar die werd in 1924 gewijzigd in slow foxtrot.

LATIN DANSEN

Cha Cha Cha

Begin jaren 50 dook deze Latijns-Amerikaanse dans op in de Amerikaanse danszalen. De cha cha cha is de populairste van de Latijns-Amerikaanse dansen. Deze dans, in de volksmond cha cha genoemd, is in 1953 in Argentinië ontstaan vanuit de mambo. De schepper van de cha cha is Enrique Jorrin.Ook aan de ontwikkeling van deze dans heeft hij erg veel bijgedragen. De Mambo is bekend uit de film “Dirty Dancing”. Men vond over het algemeen dat de Mambo een te gecompliceerd ritme had. De Cha-Cha heeft wat dat betreft een veel gemakkelijker ritme. De muziek is wat langzamer dan die van de Mambo.

Rumba

In deze dans is de invloed te merken van de Afrikaanse negers, die ongeveer 4 eeuwen geleden als slaven naar Cuba werden gebracht. Zij namen evenals de Spanjaarden hun dansen en gezangen mee. Beide trokken wederkerig voordeel uit hun muziek. In 1850 is hierdoor de rumba ontstaan.

Pas in 1950 werd de rumba populair, door de invloed van de muziek die ‘in’ was in die tijd.

De Rumba wordt nu vaak uitgebeeld als de verleidingsdans. Het is de bedoeling van de dame de heer tijdens de dans te verleiden. Dit gebeurt door middel van oogcontact, dichterbij dansen en dan afstoten en verleidende figuren. De Rumba wordt ook wel gezien als de langzame Cha cha cha.

Jive

Jive is een verzamelnaam voor verschillende dansen waaronder de Lindy Hop, Shag, Shag Hop, Jitterbug, Rock ’n Roll, Boogie Woogie, Style Swing.

De Jive is ontstaan in Amerika en werd door de Amerikaanse soldaten meegebracht naar Europa tijdens de 2e wereldoorlog.Hierdoor werd de jive dus ook in Europa geïntroduceerd. Pas na de oorlog werd deze dans gecultiveerd en in het programma van elke dansschool ingevoerd.

Samba (vanaf 2e jaars)

Het ritme van de samba is ontstaan in Afrika.De negerslaven namen de muziek mee naar Brazilië waar de samba de nationale dans is geworden. Bij elke feestelijke gebeurtenis wordt sambamuziek gespeeld en wordt er uitbundig gedanst. De voorloper van de samba was de Maxixe. De wereldtentoonstelling in New York zorgde in 1939 voor de grootste verspreiding van de samba. Tegen het einde van de 2e Wereldoorlog werd de samba ook in Europa populair.

Paso Doble (vanaf 3e jaars)

De muziek van de paso doble wordt gespeeld bij stiergevechten als ‘het gevecht’ op zijn hoogst is. De dans beeldt een stierengevecht uit: de heer stelt de matador voor en de dame de ‘el capa’, oftewel het rode doek (en niet zoals velen denken de stier). Deze dans kwam voor het eerst echt in de mode rond 1910. De vertaling voor ‘de paso doble’ is ‘de dubbele Stap’.